Pionernas värld

PRESENTATION OM

PIONERNAS VÄRLD

När pionen kom till trädgården


Under året 2024 flyttas text o bilder till min blogg


https://pionlyckan.blogspot.com/2020/




Sägnen berättar att Paion var en skicklig läkarlärljunge som kunde bota flera av de grekiska gudarna. Främst kunde han läka sår o göra blodstillande mediciner.


Men hans läromästare Askleipos blev så avundsjuk på hans framgångar så han ville döda honom. Pluto förvandlar då Paion till växten pion så att inte hans läromästare kan förgöra honom.


(Denna berättelsen finns i många versioner, men grunden är den samma). Pionen blir de grekiska gudarnas favoritblomma.

Dr Alexander Fleming


PIONER KOMMER IN I VÅRA TRÄDGÅRDAR o HJÄRTAN


Pioner har odlats i tusentals år i Kina.

De första doftpionerna kallade "kinarosor" här. Man har hittat en katalog fr 1589. Då det namnges 30-tal pioner i Kina.


Bondpionen kom till svenska trädgårdar under 1600-talet. Namnet uppstod eftersom den blev så vanlig att den fanns vid varje bondgård. Under 1800-talet kom doftpioner till Sverige.


Det var på 1800-talet i Frankrike som man snabbast fick fram många olika korsningar mellan P. Officinalis o P.Lactiflora.


Den allra mest kända händelsen är när Nicola Lemon presenterar sin nya sort "Edulis Superba" på en utställning i Paris 1824. Händelsen startade ett stort intresse o det blev närapå "pionfeber" såsom det på 1500-talet varit "tulpanfeber".


Edulis Superba är än idag en mycket fin o odlingsvärd pionsort. I mitten av 1800-talet sprids pionintresset till USA o större odlingar där växer fram.



 


Paeonia


Latinets ord paeonia betyder läkande. I äldre tider var pionen en medicinalväxt - såsom de flesta växter.


Man använde pionens rötter för att förbättra blodcirkulationen o leverns funktion.


I det engelska språket heter den Peony, peonies i pluralis.


På tyska har den fått namnet Pfingstros, Staudentros o Strauchpäeoni. Alltså pingstros för de tidigare sorterna och studentros för hybrider, Strauchpäeoni betyder buskpion.


På franska heter den pivoine o pivoines i pluralis.


Nu kan du "goggla" på de olika språkens namn o hitta helt fantastiska sidor med fakta o inspiration.


Du kan också hitta mycket intressant om du går in på Youtube o söker med t.ex det engelska namnet. Inslag fr trädgårdsprogram o inslag om plantering mm.


Men bästa av allt är så klart att ha sin egen PionLycka! 



Sarah Bernhardt är en av de vanligaste pionerna i svenska trädgårdar.

Pionarter


   Det finns flertal olika sorters pionarter i världen. Jag har inte tänkt gå in i någon art-djupdykning o exakt biologi av blomman, eftersom det numera finns det många bra faktaböcker o internetsidor.


Jag ska försöka guida dig o presentera de olika arterna som jag har mött o planterat. Samt försöka lotsa dig bland saker som är viktiga för att t.ex. särskilja arterna. Tips som gäller specifikt för de olika arterna.

Doftpion, Paeonia Lactiflora

 

Doftpionen är den vanligaste arten/sorten - som finns i mängder av olika färger vita, rosa, röda och i olika former enkla, halvfyllda, fyllda/dubbla.

 

Den kallas doftpion eftersom den oftast doftar - men alla sorter gör inte det trots att de tillhör den arten.

 

(Ibland skrivs det luktpion - men i södra Sverige beskriver ordet "lukt" något illaluktande. Så jag använder ordet "doftpion" vilket är positivt ord för något som har god doft).

 

Doftpionen blad o stjälkar vissnar helt ner under höst-vinter.

 

På fotot ovan visar jag Sarah Bernhardt vilket är en av de mest välkända pionsorterna. Det är verkligen en klassiker som finns i många, många trädgårdar i Sverige o minst lika populär i övriga Europa. 

 

BONDPIONEN


Bondpion är den andra mest kända sorten är den vi kallar bondpion. Det är egentligen en hybrid/korsning mellan bergpionen som på latin heter Paeonia Officinalis och turkisk pion som på latin heter Paeonia Peregrina. Och bondpionens latinska förled är Paeonia x festiva.


Den vita sorten heter Alba Plena, den röda Rubra Plena, den rosa Rosea Plena. Dessutom finns ett par andra sorter Mutabilis Plena.


Bondpionen blir ungefär 60 cm o blommar före doftpionerna. En helt otroligt härdig perenn som har hittats vid gamla övergivna torp där de vuxit i 100-tals år. Jag har även hört historier om kastade rötter som hittats ett par år senare - i full blom!

Blomningstid


Man delar in pioner i huvudsak tre blomningsperioder,

Tidig, Mellan, Sen. 

       

När man köper en pion brukar det anges T, M, S.


Ibland förfinas tidsperioden med "extra tidig", sen-mellantid.



Pionblomning från maj - juli

Genom att välja pioner med olika blomningsperioder så kan man få se blommor från slutet av  - slutet av juli.

Buskpioner o vildarter startar blomningen i början av maj. Sen följer bondpionen o efter startar doftpionen o itoh. Genom att välja olika arter, ta reda på olika sorter egenskaper så kan du få blomning 12-15 veckor.